Frugterne af fællesskabet

Af Nanna Johanne Aude, medlem af DFFO – distriktsrådet for Feldballe og omegn

I Kejlstrup er en græsplæne centralt i byen blevet omdannet til en lovende frugtlund med oprindelige danske sorter af både æble, blomme, kirsebær, kastanje og valnød. Frugtlunden er blevet til ved fælles hjælp fra flere af byens borgere og med økonomisk støtte fra lokalområdet. ”Idéen spirede ud fra en snak, som jeg havde med en af mine naboer om, hvorfor man i grunden aldrig ser de gamle danske æblesorter i haverne mere. Da vi var børn kunne man finde skovfogedæbler i næsten alle haver.” indleder Frede Normann Olesen fortællingen om den fælles frugtlund, som han har været med til at etablere sammen med en række andre borgere fra Kejlstrup. ”Da vi i beboerforeningen tog snakken om, hvad der skulle ske med den plæne, som kommunen ikke længere ville tage ansvaret for, så virkede det oplagt med en frugtlund til glæde for hele byen.”

Frugterne-billede-1

Flere borgere i byen har valgt at bakke op om projektet ved at sponsorere et træ, og da Frede Normann Olesen tog til Åkjærsgård Plantecenter for at købe træerne, fik han både ekstra træer og beskyttelse til de unge træer med tilbage. På den stadigt grønne plæne står der således nu 20 frugttræer, som både byens borgere og forbipasserende kan nyde godt af i de næste mange år. Skovfogedæblet er blot ét blandt mange gamle danske sorter. Træerne blev plantet ved en fælles arbejdsindsats i forsommeren og allerede dette efterår bærer de første træer frugt. Plænen ligger på den velbevandrede Molsruten og det kan nemt tænkes, at den bliver et yndet stoppested for vandrere fremover. På den lille infotavle foran frugtlunden kan det ses, hvilke træer, der er plantet.

Det er ikke første gang at Frede Normann Olesen går i front på at realisere et projekt til glæde for fællesskabet i Kejlstrup. Allerede i 1978 stod han for indsamlingen af midler til at få opført byens første gadelys, som stadigvæk står. Håbet for projektet omkring den lille frugtlund er, at det kan blive ved med at vokse. For eksempel drømmer Frede Normann Olesen om, at der skal opføres et shelter og en bålplads på området. ”Hvis det er hyggeligt og attraktivt at være her, så kan man jo håbe på, at de mennesker som bruger området, lige snupper vandkanden og giver træerne en omgang vand fra palletankene, når de trænger.” Desuden er der mulighed for, at byens borgere kan gå sammen om at have høns eller gæs på arealet.

Frugterne-billede-2

Distriktsrådet for Feldballe og omegn har valgt at støtte anlæggelsen af den fælles frugtlund i Kejlstrup med 1.280 kr. Distriktsrådets opgave er at sørge for fortsat udvikling og liv i distriktet omkring Feldballe og omegn. Frugtlunden i Kejlstrup er et godt eksempel på, hvordan vi i de små landsbyer kan styrke fællesskabet med små nye projekter. Har jeres landsby lyst til at lave et lignende projekt, så er I velkomne til at søge et tilskud. Vi behandler ansøgninger på vores møder, som afholdes fire gange årligt.

Frugterne-billede-3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: